Hvis du har lyst til at få lidt mere hjælp til et zebra-forløb, har jeg igen samlet et lille hæfte.
Det er som sædvanligt på www.Saxo.dk – og til 15 kroner, så alle kan være med.
Tak fordi du samtidig støtter min blog
Hvis du har lyst til at få lidt mere hjælp til et zebra-forløb, har jeg igen samlet et lille hæfte.
Det er som sædvanligt på www.Saxo.dk – og til 15 kroner, så alle kan være med.
Tak fordi du samtidig støtter min blog
Sidste år malede klassen katte inspireret af Rosina Wachtmeister. Denne gang kunne jeg godt tænke mig, at de lavede nogle mere naturalistiske billeder.
Først guidede jeg børnene gennem optegningen af katten, og bagefter fik de lov til at bestemme resten. Selve optegningen er lavet med blyant.
Bagefter er dyrene malet med Neocolor farver. Nogle af børnene har brugt en pensel med spidsen dyppet i vand til at gnide farverne sammen, men jeg råder dem altid til at gnide med fingrene i begyndelsen.
Vi havde billeder af katte og snakkede om, hvordan striberne forløber og at en hvid kat ikke er “papir-hvid”.
Jeg havde egentlig tænkt, at baggrunden også skulle males med Neocolor … men nogle af billederne var så fine og poetiske, at jeg blev bange for at en kraftig baggrund ville “slå maleriet ihjel” … så derfor kom PanPastel endnu en gang frem. Jeg krævede, at de mindst brugte to forskellige farver, og bad dem om at tænke over at male, så “øjet ikke keder sig” – altså, så fladerne ikke bliver for ensartede.
Tid til akvarel! 5.klasse har arbejdet med afrikanske silhuetter i akvarel.
Første gang malede de baggrunden vådt i vådt. Først så vi på forskellige fotos – nogle var røde for neden og lysere i toppen, på andre billeder var det lige omvendt … så børnene kunne selv bestemme.
Jeg gennemgik teknikken: hele papiret blev malet med vand.
Derefter holdt de papiret skråt og begyndte øverst på papiret. Målet var at få en blød farveovergang.
Så blev papiret lagt til tørre til næste gang, så vi var sikre på, at det var helt tørt!
Vi har brugt 180 grams akvarelpapir.
Bagefter gik børnene i gang med at øve sig på at male silhuetter. Her har vi bare brugt almindelig kardus-papir.
Vi har brugt akvarelfarve og kigget efter billeder, jeg har googlet på nettet.
De gode skitser er klippet ud og sat ind i børnenes egen bog.
Gangen efter malede børnene dyrene på baggrunden. Hvis man får lavet nogle fejl, gælder det om at være kreativ … En af drengene havde fået en klat ved trægrenene – den blev ændret til en grib. En anden havde fået malet dyret lidt for højt oppe, men reddede billedet ved at hæve horisontlinjen.
For kort tid siden var 2.klasse på ekskursion til Zoologisk Have. Vi var så heldige at få en time hos skoletjenesten, hvor vi lærte en masse om elefanter, så det var oplagt at tegne dem efterfølgende i billedkunst.
Jeg guidede børnene gennem en optegning af elefanten. Bagefter så vi en lille kort video fra youtube med gode idéer til baggrunden. Vi så videoen et par gange igennem og satte den så på pause ved ca. 0:56, så børnene havde noget at se på mens de tegnede. (Men man kunne lige så godt have tegnet nogle af idéerne over på en plakat. Det havde oven i købet haft den fordel, at man kunne trække den frem ved senere lejlighed…)
Jeg ville imidlertid også gerne bruge projektet til at lære eleverne noget farvelære. Jeg har derfor kopieret deres tegninger i to ekstra eksemplarer. (Jeg lagde en stak hvid kardus i kopimaskinen i et ubevogtet øjeblik )
Første udfordring ses her: et valørmaleri. Børnene måtte selv vælge én farve + sort og hvid. Med de ganske få farver skulle de opleve at en elefant sagtens kunne være andet end grå. Vi så nogle af Uffe Christoffersens tigere som inspiration. Vi talte om, hvordan kunstneren fik helt andre ting frem ved at bruge andre nuancer end dem man plejer.
Når jeg skriver, at de kun måtte få én farve er det ikke helt sandt. Vi har f.eks. 2-3 forskellige røde farver i æsken efterhånden, så hvis man valgte “rød” fik man lov til at bruge alle de røde nuancer man kunne finde.
I starten synes børnene det var meget svært, men da de havde arbejdet lidt, fik de lov til at sætte sig sammen i farvegrupper for at inspirere hinanden. Med Picassos berømte citat; “Gode kunstnere kopierer, de virkelig gode stjæler” har jeg lært dem, at det er en ære, hvis andre bruger ens idéer – det er det samme som at rose en person for at vedkommende er god til at finde på!
Vi lavede også et par få undtagelser fra valørreglen – ingen regel uden undtagelser
Da vi var færdige var børnene meget stolte (og med god grund synes læreren …).
Vi evaluerede og de var enige om at de har nu lært, at man ikke nødvendigvis behøver at male tingene den farve, man umiddelbart synes er den “rigtige”.Følg med på bloggen og se børnenes næste farveudfordring ….
Ole Lund Kirkeards bøger er altid et hit. 2.klasse har arbejdet med “Otto er et næsehorn” – et simpelt og hurtigt billedkunstprojekt.
Jeg har guidet dem gennem optegningen af næsehornet – her tegnede de på gråt karton.
I billedkunst ligger der adskillige tapetbøger, som jeg egentlig sjældent bruger til noget – men nu blev de hentet frem. Børnene valgte et stykke tapet og klippede det til. Stykket blev limet på et stykke ferskenfarvet karton, dyret ovenpå – og så var det i gang med at tegne paneler og gulvbrædder. (Det blev også til en lille snak om perspektiv.)
Til sidst havde de mulighed for at tegne detaljer på: billeder på væggen, hvide horn osv. (Læg i øvrigt mærke til den blå hund på det ene billede – en lille hilsen til et tidligere projekt )
2.klasse arbejder med emnet vinterfugle i natur/teknik, dansk og billedkunst. Vi har hentet en masse af de udstoppede fugle, og børnene har tegnet efter dem.
På tapet har vi malet et stort træ og et foderbrædt, hvor børnene har sat deres udklippede fugle op med “abesnot”. Baggrunden er malet med color tubs, der giver en dejlig koncentreret farve, men ikke griser så meget som dækfarver – hvilket var vigtigt, eftersom halvdelen tegnede fugle i klassen, og resten malede ude på gangen
Jeg har været så heldig at have den samme gode teammakker gennem flere år. Nedenunder er et billede fra vores sidste klasses vinterfugle. Der valgte jeg, at foderbrættet skulle være tredimentionelt. Det er lavet at bunden af en papkasse og understøttet af to pinde, der hviler på tavlekanten..
Teksten er lavet fra SparkleBox, som har flere gode alfabeter, man kan printe ud og bruge til spændende overskrifter.
5.klasse har arbejdet med Neopastel, som er et nyt materiale for dem. Neopastel fremstilles af Caran D’Ache, der også laver de gode Neocolor, men Neopastellen er en fed og lækker oliepastel.
Neopastel er langt mere “cremet” og langt lettere at gnide sammen. Det føles næsten som at male med modellervoks. Til gengæld er det sværere at arbejde med fine detaljer.
Før vi gik i gang viste jeg børnene en del billeder af tukaner – både fotos og malerier. Bagefter skulle børnene selv male et billede. De måtte selv bestemme, om der skulle være én eller flere fugle på billedet, og hvilken art af tukaner de ville male.
Jeg gav dem tre forskellige vejledninger til at tegne efter samt en masse fotografier. Dem, der havde tablets eller telefoner med, fik også lov til at søge efter billeder.
Selve fuglene tegnede de op med farveblyant eller blyant.
Det kan som sagt være lidt svært at male detaljer med Neopastel, så derfor fik eleverne lov til at vælge mellem Neopastel eller PanPastel til baggrunden.Desværre er rammerne kun digitale – billederne fortjener dem i fysisk form. De er bragt med tilladelse fra Eli Wilner & Company.
Hvis du har lyst til at se familiens billeder fra forberedelsen, kan du se her.
Jeg har malet reder med både 3. og 4.klasse, men brugt forskellige materialer. 3.klasse har maler med pastelkridt, mens 4.klasse har brugt Neocolor.
Børnene er blevet guidet gennem optegningen, men udfordringen i dette projekt er, at få alle de skønne farver til at danse sammen. En rede kun malet med brune streger ville være kedelig! – og i virkeligheden kan man jo lægge en masse lag af farver under, så længe de nogenlunde har den rigtige valør – altså er tilpas mørke/lyse.
Projektet er forholdsvis hurtigt gennemført (1-3 moduler) afhængig af hvilket materiale man vælger. Pastelkridt er lidt hurtigere at bruge, fordi man får dækket bunden med færre streger, der bliver gnedet sammen.
I min vejledningen brugte jeg iPad-app’en Brushes. Det tager lidt længere tid, men det var også ret sjovt, fordi der ikke skal så meget til før billedet bliver vellykket
Hvis du også mangler et lille projekt her sidst på skoleåret, er reder et godt bud.
Så har “HrBilledkunst” – min søde mand
– været i gang med et skønt forløb i 2.klasse.
Først guidede han børnene gennem optegningen af hunden og efter at have vist klassen nogle forskellige billeder af Blue Dog, blev børnene sluppet løs. De skulle selv vælge, hvor hunden befandt sig.
De har været meget kreative – se f.eks. det øverste billede, hvor Blue Dog er kommet på discotek
Alle billederne er malet med Neocolor I … og et par dråber vand til at gnide farverne sammen.
Har du også fået lyst til at male Blue Dog, kan du få hjælp fra bogen her:
Vil du se mine tidligere billeder af Blue Dog, kan du finde dem her.
Så har min 1.klasse fået deres første “rigtige” billeder færdige.
Inden da har de arbejdet med formalfabetet, abstrakt tegneleg og tegnet deres “første fugl”.
Tukaner er et godt efterfølgende valg: de er forholdsvis nemme at tegne, der er masser af farvelære …. og så giver det sådan nogle glade billeder
Billederne er malet på akvarelpapir med Neocolor II. Jeg valgte akvarelpapir, fordi jeg gerne vil have farve-fladerne dækket helt, og det kan være lidt svært for små fingre at gnide farverne helt sammen. Til sidst gav jeg dem derfor lov til at bruge en fugtig pensel på de områder, hvor der endnu var “snevejr“ – altså områder, hvor man stadig kunne se papiret skinne igennen som små hvide prikker.
Til sidst har vi brugt lyseblå og grønne PanPasteller til baggrunden. Alternativt kan man bruge noget flydende akvarel.
Jeg har skrevet endnu et lille hæfte – denne gang med gode råd til et tukan-forløb.
Du har tidligere kunnet læse om mit tukanforløb i 1.klasse og 5.klasse – her får du mine overvejelser, materialevejledning, gennemgang af guidet tegning, minigalleri af børnebilleder og hele 3 mini-hæfter med trin-for-trin vejledning (“Tegn en tukan”, “Flere tukaner” og “Baggrundsidéer”). Dem kan du printe og bruge direkte i din undervisning ….
Hæftet på 30 sider (PDFformat) kan købes på www.Saxo.com for 20 kroner.
PS Tak til Jens Verner A, der har anmeldt en af mine bøger på Saxo
Jeg har tidligere skrevet om “min egen bog”. Jeg har gennem mange år brugt gamle bøger, men i år besluttede jeg mig for, at 1.klasse skulle have en bog med hvide sider (fra søstrene grene) – men princippet er det samme.
Bogen fungerer som en slags logbog for billedkunstundervisningen. De hurtige kan tegne en ekstra tegning i bogen, og nogle gange bestemmer jeg, at lidt at teorien skal skrives/tegnes i bogen – f.eks. farvelære.
Her ses en af eleverne fra 1.klasse i gang med en ekstra tukan i bogen. Hun tegner efter tegneguiden fra min tukanbog.
Denne gang har jeg udvidet konceptet lidt, for skolen har fået en farvekopimaskine, så jeg har kopieret børnene billeder (og nedskaleret dem til 50 %), så A4 billederne bliver til A6-kopier. Dem har børnene limet ind i deres bog, og tegnet flotte rammer om. Det bliver spændende at følge udviklingen på denne måde!
Har du længe haft lyst til at male med pastelkridt, men ikke lige vidst, hvordan du kommer i gang?Måske maler du selv, men er i tvivl om, hvordan du får formidlet det videre til dine elever. Måske har du bare lyst til at sidde og tegne med dit barn eller barnebarn, og vil gerne have lidt vejledning til forløbet.
Her finder du 29 siders grundig vejledning i hvordan man man maler et billede af græssende får på en eng. Der er fotos fra hele processen, og nogle sider med børnebilleder fra projektet. Undervisningsforløbet er gennemført i et par 3.klasser - du kan se nogle af billederne her.
Jeg bliver nogle gange spurgt om hvilket klassetrin et projekt egner sig til… men det er meget svært at svare på. Jeg tror i virkeligheden, at man kan arbejde med det samme oplæg på mange forskellige klassetrin. Det er dagens blogindlæg et eksempel på.
Denne gang har 3. og 6. klasse arbejdet med antilopearten – stor kudu.Jeg har guidet børnene gennem optegningen, og derefter givet dem ret frie hænder med farvevalget. I dag vil jeg vise jer nogle billeder fra de børn, som valgte de naturlige farver – i mit næste indlæg vil jeg bringe nogle frie skønne fortolkninger af motivet.
Dyrene er malet med Neocolor II på karton/falsæskekarton i ca. A3 format. De fleste har valgt at bruge PanPastel til baggrunden. Hvis du har lyst til at se et par billeder fra forberedelsen, kan du se her.
Måske så du mit forrige indlæg, hvor jeg viste de første antilopebilleder …Jeg har guidet børnene igennem optegningen. Som jeg nævnte i indlægget, gav jeg børnene frit valg om de ville male dyrene i nogenlunde naturalistiske farver eller en mere fri fortolkning. Dyrene er malet med Neocolor, og baggrundene med PanPastel.
Jeg gav børnene et kort oplæg (brush up) om nabofarver – altså det, at man vælger en farve fra farvecirklen, og bruger den + de to “naboer – d.v.s. ½ farvecirkel. Det kan f.eks. være grøn, blå, lilla…. eller blå, lilla, rød.
Jeg laver ofte nogle små tegneguides til eleverne, og flere af dem valgte at tegne en kudu mere. Når børnene først én gang har fulgt en guidet tegning, er det som regel nemt for dem at få tegnet flere dyr på tegningen. Kuduhunner (hmmm … jeg ved ikke lige hvad de hedder) ligner de voksne en hel del, hvis man undlader hornene, så det var en oplagt mulighed at tegne et par.Jeg synes billederne er blevet så skønne, så I får lige et par mere
Min nye 3.klasse har malet et kuld dejlige vaskebjørne med Neocolor og PanPastel – her er et par af de første færdige billeder. For at beskytte mod afsmitning, har jeg lamineret billederne.
For nylig mødte jeg en af elevernes mor. Hun spurgte, om jeg havde mulighed for at undlade at laminere hendes piges billeder, fordi de rigtig gerne ville indramme dem – og det gør jo enhver billedkunstlærer glad, så selvfølgelig vil jeg det! Hendes vaskebjørn bliver udstillet i en plastlomme, så den kan komme hjem uskadt til rammen
For en tid siden afprøvede jeg et antilope-forløb i flere af mine klasser – og jeg var meget begejstret! Efter en guidet optegning, fik begge klasser frie hænder til at vælge enten en naturalistisk drejning eller en koloristisk – og hvilke skønne billeder!
Jeg har sammensat et nyt hæfte, der hjælper dig med hurtigt at komme i gang – uanset om du er underviser eller blot har lyst til at give dig selv en udfordring. Hæftet kan købes som PDFfil på www.Saxo.com til den sædvanlige lave pris
Så er skoleåret kommet i gang og en masse nye små projekter ligger og spirer, men de er ikke helt klar til at blive vist frem endnu.
På min facebookside fik jeg et kærligt puf om at få færdiggjort mit hæfte om sommermalerierne – Tak for det Susanne Hansen Jeg manglede kun ganske lidt, så her er det.
Jeg håber I vil tage godt imod det, for det er et skønt forløb, og det kræver ikke så meget forberedelse – men det er næsten synd, hvis du ikke giver dig selv tid til at lave et billede på forhånd, for det er ret sjovt.
Forløbet tager omkring 3-5 moduler og kan bruges fra 2.klasse og opefter. Det er udformet, så du kan guide eleverne gennem optegningen, eller simpelthen bare udlevere kopisider fra hæftet, hvor jeg har gennemgået, hvordan man tegner insekterne samt masser af idéer til baggrunden.
Hæftet kan købes via Saxo – klik her for at se nærmere
Hvis du vil se billeder fra forløbet, kan du se dem her.
Hvis du gerne vil modtage mail, når der kommer nyt her på bloggen, kan du tilmelde dig ude i højre side (hvis du sidder ved en computer) eller heeeelt nederst, hvis du sidder med en tablet.
Du kan også følge mig på facebook-siden, men den har jeg først lavet for nylig, så de gamle indlæg finder du ikke der.
Endelig kan jeg følges via Bloglovin, hvis du er aktiv der